سرماخوردگي يا آنفلوآنزا؟

نويسنده:پويا فخر آبادي
فرزند شما را در حالي كه گلودرد دارد از مدرسه به خانه مي فرستند. در اين شرايط نمي دانيد كه مبتلا به آنفلوآنزا شده يا يك سرماخوردگي ساده موجب گلودرد او شده است.
عموماً آنفلوانزا علائمي دارد كه احساس بدي به فرزندتان مي دهد و نسبت به علائم سرماخوردگي بسيار شديدتر است. اما تشابه زيادي نيز بين آنفلوانزا و سرماخوردگي وجود دارد كه نياز به دقت فراوان دارد.با توجه به اينكه در فصل پاييز و زمستان ميزان ابتلاي افراد به اين موارد زياد است تصميم گرفتيم در اين بخش شما را با مهم ترين تفاوتها و ويژگيهاي سرماخوردگي و آنفلوانزا آشنا كنيم تا بتوانيد آنها را از هم تشخيص دهيد و به اعضاي خانواده و فرزندانتان در اين زمينه كمك كنيد.
به موارد زير دقت كنيد تا پاسخ خود را بگيريد:
-اگر ناگهان بروز كرد آنفلوانزا و اگر به تدريج ظاهر شد سرماخوردگي بوده است.
-اگر تب بالا دارد آنفلوانزا و اگر تب پايين دارد يا تب ندارد سرماخوردگي است.
-اگر خيلي احساس ضعف و بي حالي مي كند آنفلوانزا و اگر كمي خسته است سرماخوردگي است.
¤ اگر كودك سرفه هاي خشك مي كند آنفلوانزا و اگر سرفه هاي شديد و خلط دار مي كند سرماخوردگي است.
¤ اگر بيماري همراه با گلودرد است آنفلوانزا و اگر گلودرد ندارد سرماخوردگي است.
¤ اگر در اين حالت سردرد داشته باشد آنفلوانزا و اگر بدون سردرد باشد سرماخوردگي است.
¤ اگر اشتهاي كودك كاهش يافته و يا بي اشتها شده آنفلوانزا و اگر طبيعي و مثل هميشه است و فرقي نكرده سرماخوردگي است.
¤ اگر كودك دچار لرز و سردي باشد آنفلوانزا و اگر اين حالت را حس نكند سرماخوردگي است.
به طور كلي وقتي احساس سنگيني و شدت در علائم وجود داشته باشد احتمال ابتلا به آنفلوانزا بيشتر از سرماخوردگي است و در غير اين صورت يك سرماخوردگي ساده است.
اما نكته قابل ملاحظه اين است كه علائم بيماريها در هر كودك با كودك ديگر مقداري فرق مي كند و ممكن است يكي علائم بيشتري بروز دهد و در ديگري خفيف تر باشد.
اما اگر علائم ناراحت كننده است و شما ترديد داريد كه آنفلوانزاست يا سرماخوردگي بهتر است كودك را نزد متخصص ببريد تا او تشخيص دهد.

¤ درمان

اصولا علائم در مدت 48 ساعت به اوج مي رسد و با مصرف داروهاي مناسب نيز يكي دو روز تا كاهش علائم طول مي كشد كه در اين زمان عموماً عفونتهاي گلو در حال خشك شدن مي باشد. اما والدين توجه داشته باشند كه در اين زمان كودك بايد مايعات زيادي مصرف كند و ترجيحاً استراحت نمايد.
در ضمن اگر پزشك تشخيص داد كه كودك مبتلا به سرماخوردگي بوده و آنفلوانزا نبوده بايد از او در مورد اينكه آيا نياز به استفاده از واكسن آنفلوانزا هست يا خير سوال كنيد.
در مورد استفاده از واكسن آنفلوانزا نيز بايد نكاتي را مدنظر داشته باشيد. با توجه به اينكه چند سالي است واكسن آنفلوانزا به بازار آمده بسياري از افراد در هر زماني كه بتوانند از آن استفاده مي كنند و انتظار دارند مبتلا به آنفلوانزا يا حتي سرماخوردگي هم نشوند در صورتي كه اين طور نيست.
بسياري از كودكان نياز به تزريق دو نوبت از اين واكسن دارند كه آمار نشان مي دهد در حدود 12 درصد از كودكان 2 تا 8 سال فقط يك نوبت از اين واكسن را دريافت كرده اند.
جمعي از متخصصان عقيده دارند كه بهتر است كودكان 6 تا 23 ماهه دو نوبت از اين واكسن استفاده كنند كه يكي در فصل اول و ديگري در فصل دوم يعني زمستان تزريق شود تا ايمني كامل عليه اين بيماري حاصل شود.
از طرف ديگر تحقيقات اخير نشان مي دهد كه واكسن آنفلوانزا براي همه به ويژه كهنسالان مفيد و ضروري نمي باشد.
متخصصان معتقدند از آنجايي كه واكسن آنفلوانزا از ويروس ضعيف يا مرده بيماري آنفلوانزا تهيه مي شود. پس از تزريق واكسن فرد نوع خفيفي از بيماري را مي گيرد اما ميزان آن شديد نيست و جاي نگراني نمي باشد.
بنابراين همين گزارش بررسي ها نشان مي دهد كه واكسن آنفلوانزا در بسياري از افراد سالخورده تاثير چنداني ندارد و يا مي توان گفت بي فايده است.
علت آن نيز تا حدي در رابطه با اين است كه چند صد نوع ويروس هر ساله موجب بيماري مي شود و اين ويروسها نيز هر ساله تا حدي تغيير مي كنند اما محتويات واكسنها مرتباً در حال تغيير و بهبود نيستند.
و در مواردي كه بدن افراد ضعيف باشد با توجه به ابتلاي خفيف به بيماري ممكن است بدن ضعيف تر شده و آمادگي بيشتري براي ابتلا به بيماري با ويروسهاي مشابه را داشته باشد.به همين دليل در مواردي واكسنها از كيفيت بالايي متناسب با شرايط محيطي برخوردار نيستند و تزريق آنها صرفاً طبق دستور پزشك لازم مي باشد.